Käsiekseeman ehkäiseminen on tärkeää. Jos käsiekseema tulee pahanlaatuisena, ihon tervehtymiseen kuluu pitkä aika.

Käsiekseeman ehkäisemisessä on tärkeää suojata kädet jatkuvasti päivittäisiltä altistumisilta sekä hoitaa ihoa sen puolustuskykyä vahvistavilla aineilla.

Mitä aikaisemmin ehkäiseminen ja hoitaminen aloitetaan, sitä vahvemmaksi iho jää.

Vältä allergiaa aiheuttavia ja ihoa ärsyttäviä aineita

Voit ehkäistä ärsytystä ja allergista kontakti-/käsiekseemaa estämällä ihoa koskettamasta ärsyttäviä ja allergiaa aiheuttavia aineita.

Jäljempänä luetellaan joitakin yleisimpiä ihottumaa ja allergiaa aiheuttavia aineita.

Nikkeli

Nikkeliä käytetään monissa esineissä, joita kosketamme päivittäin, kuten avaimissa, koruissa, vetoketjuissa, tietyissä elintarvikkeissa, kromatuista vesihanoista tulevassa vedessä ja kolikoissa.

Noin 20 prosenttia naisista ja muutama prosentti miehistä on allergisia nikkelille. Nikkeliridektiivin käyttöönoton jälkeen, vuodesta 1991 alkaen on rajoitettu nikkelin käyttämistä ihoa koskettavissa esineissä kuten koruissa. Tämän lain odotetaan vähentävän nikkelallergiaa merkittävästi.

Jos sinulle on kehittynyt nikkeliallergia, voit ehkäistä allergista kontaktiekseemaa välttämällä koskettamasta metalliesineitä, joista vapautuu nikkeliä.

Apteekeissa myytävän nikkelisarjan avulla saat selville, onko tietyssä esineessä nikkeliä. Sarjan sisältämää liuosta pyyhitään nikkeliesineeseen vanun avulla. Jos vanu muuttuu punaiseksi, esineessä on nikkeliä.

Parfyymit

Noin joka kymmenes kontaktiekseemaa sairastava on allerginen parfyymien tuoksuaineille.

Allergioista on lisätietoja Allergia- ja astmaliiton sivustossa.#/

Säilöntäaineet

Esimerkiksi formaliini, kathon, parabeenit ja quaternium voivat aiheuttaa allergista kontaktiekseemaa. Niitä lisätään moniin kodinhoitotuotteisiin mikro-organismien kasvun estämiseksi, kuten orgaanista liuotinta sisältäviin puhdistusaineisiin, ihonhoitoaineisiin, kosmetiikkaan ja maaleihin.

Voit vähentää käsiekseeman vaaraa välttämällä pitkäaikaista kosketusta samaan säilöntäaineeseen.

Allergioista on lisätietoja Allergia- ja astmaliiton sivustossa.

Jos joudut työssäsi usein kosketuksiin veden kanssa

Jos työskentelet esimerkiksi siivoojana, kampaajana tai sairaanhoitajana, suojaa aina ihosi ja kätesi. Näin voit ehkäistä kontaktiekseemaa.

Voit ehkäistä käsiekseemaa myös hoitamalla ihoasi päivittäin ihon puolustuskykyä vahvistavalla kosteusvoiteella. Voit myös käyttää pumpulikäsineitä koskettaessasi kuivia esineitä ja käyttää niitä kumikäsineiden alla märissä työtehtävissä.

Jos sinulla on aiempi tai tämänhetkinen atooppinen ekseema, käsiekseeman kehittymisen vaara on suurempi. Älä silloin hakeudu ammattiin, jossa joudut runsaasti tekemisiin veden kanssa.

Käytä hajustamatonta kosteusvoidetta

Rasvaisen kosteusvoiteen käyttäminen päivittäin antaa iholle rasvaa. Päivittäinen ihonhoito onkin tärkeää ehkäistäessä käsiekseemaa ja estettäessä sitä pahenemasta. Käytä hajustamatonta kosteusvoidetta. Täällä on lisätietoja ihonhoidosta.