10 hyvää neuvoa

Eläminen käsiekseeman kanssa voi aiheuttaa hankaluuksia ja olla vaivalloista. Voit vähentää hankaluuksia hakeutumalla hoitoon mahdollisimman nopeasti ja ehkäisemällä ihottuman ilmaantumista

Päivittäiset toimenpiteet

Käsiekseema voi vaikuttaa arkeesi, joten et ehkä selviydy kaikista päivittäisistä askareista. Esimerkiksi peseytyminen tai hiusten peseminen voi olla tuskallista, jos kädet halkeilevat tai niissä on vuotavia tulehtuneita haavoja.

Vaikean ihottuman paranemisen kannalta on tärkeää antaa käsien levätä ja käyttää niitä vain välttämättömiin tehtäviin. Tällöin muut saavat huolehtia kotitaloustöistä. Kun ihottuma on parantunut kokonaan, muista käyttää käsiäsi säästeliäästi muutaman päivän ajan. Ihon vahvistuminen ja ihottumalta ehkäisevän suojakerroksen kehittyminen kestää nimittäin näin kauan.

Jos työn tekeminen on vaikeaa

Joidenkin käsiekseemapotilaiden on joskus vaikeaa tai mahdotonta selviytyä työtehtävistään, kun käsiä kutisee ja kirvelee tai niihin sattuu. Näin käy varsinkin silloin, jos työssä käytetään päivittäin vettä, saippuaa ja/tai ihoa ärsyttäviä kemikaaleja. Tämä on tavallista siivous-, terveydenhoito-, ravintola- ja kampaamoalalla. Tällöin voit joutua vaihtamaan ammattia.