Eteneminen   Syitä   Käsiekseeman tyyppejä   Oireet

Ihon suojakerroksen tuhoutuminen

Iho koostuu ihosoluista, rasvoista (lipideistä) ja vedestä. Ne muodostavat yhdessä suojakerroksen, joka estää kosteutta poistumasta ihostasi sekä haitallisia aineita ja mikro-organismeja tunkeutumasta ihoon. Jos käsien suojakerros ei ole tiivis, aiheutuu käsiekseemaa. Tällöin kosteus ei enää pysy ihossa ja iho kuivuu. Samalla ihoa ärsyttävät ja allergiaa aiheuttavat aineet pääsevät tunkeutumaan suojattomaan ihoon helpommin.

Ihoon tunkeutuu vieraita aineita

Jos ihoon tunkeutuu vieraita aineita, immuunipuolustusjärjestelmä aktivoituu ja ryhtyy kamppailemaan niitä vastaan. Tämä tekee ihosta punoittavan ja kutisevan.

Atoopikoilla ihon immuunipuolustusjärjestelmä joutuu epätasapainoon, jolloin iho reagoi tavallista voimakkaammin. Atooppinen ekseema aiheutuu, kun monet ihoä arsyttävät ja allergiaa aiheuttavat aineet tunkeutuvat vaurioituneen suojakerroksen läpi. Tällöin immuunipuolustusjärjestelmä reagoi poikkeuksellisen voimakkaasti.

Ihon ärsyyntyminen ja allergia

Noin 80 prosenttia kaikista käsiekseemoista on kontaktiekseemoita. Ne aiheutuvat ihon ollessa kosketuksissa aineisiin, joita se ei siedä. Käsiekseema joko saa ihon ärtymään (ärtynyt kontaktiekseema) tai aiheuttaa allergisen reaktion (allerginen kontaktiekseema).

Ekseeman tulehtuminen

Joissakin tapauksissa ekseema voi pahentua, jos siihen tulee bakteeri- tai sienitulehdus.

Kun käsien suojakerros on vaurioitunut ja vieraan mikro-organismit pääsevät tunkeutumaan sisään, kunnollinen käsihygienia on hyvin tärkeää. Peseminen vedellä ja miedolla hajustamattomalla saippualla ei vahingoita käsiä, jos voitelet ihon kosteusvoiteella pesemisen jälkeen. Peseminen on tärkeää hillittäessä bakteerien kasvamista, jotta ihoon ei muodostu tulehdusta.