Maailmassa on useita tuhansia sienilajeja. Jotkut mikroskooppisen pienet sienet elävät elävät ihmisissä. Sienet elävat tavallisesti luonnollisessa tasapainossa ihon muiden mikro-organismien kanssa. Tietyt dermatofyyteiksi kutsutut homesienet tai kehon luontaiset hiivasienet Candida ja Malassezia furfur voivat kuitenkin ryhtyä lisääntymään räjähdysmäisesti.

Dermatofyytit

Yleisimmät tavallisesti ihoon, hiuspohjaan ja kynsiin ilmaantuvat sieni-infektiot ovat tarttuvien dermatofyyttien aiheuttamia. Ne tarttuvat ihmisihon välityksellä tai ihmisten ja eläinten välisessä kontaktissa esimerkiksi kissoista, naudoista tai jyrsijöistä. Ihmisestä voi saada tartunnan vartaloiden koskettaessa toisiaan tai epäsuorasti, esimerkiksi käyttämällä samaa pyyhettä tai käyttämällä samaa pesutilaa.

Hiivasienet

Candida on luontaisesti ihmisten iholla ja limakalvoilla esiintyvä hiivasieni. Jos ihon mikro-organismit joutuvat epätasapainoon tai immuunipuolustusjärjestelmän teho heikkenee, voi aiheutua hiivasieni-infektio. Candida aiheuttaa yleisen emättimen hiivasienisairauden. Candida voi aiheuttaa tulehduksen myös suussa, ihopoimuissa ja kynsissä.

Malassezia furfur on toinen luontaisesti ihmisten iholla esiintyvä hiivasieni. Se viihtyy rasvaisissa paikoissa, kuten hiuspohjassa, rinnassa ja selässä. Malassezia furfur voi aiheuttaa liikunnan vuoksi paljon hikoileville ihmisille savipuolta (Pityriasis versicolor) kasvoihin ja/tai hiuspohjaan. Myös karvatupet voivat tulehtua. Tämä sieni voi myös pahentaa maitorupea sekä pään ja kaulan alueella esiintyvää lasten ihottumaa.

Sieni-infektioiden syitä

Sieni-infektiot ovat yleistyneet runsaasti viime vuosina.

Tähän on monta syytä:

  • Tiettyjen lääkevalmisteiden, kuten antibioottien, käyttäminen on tehnyt ihmisistä alttiimpia sienitulehduksille.
  • Elinikä on pidentynyt.
  • Diabetes on yleistynyt.
  • Immuunipuolustusjärjestelmän teho on heikentynyt.
  • Tiukkojen kenkien ja vaatteiden käyttäminen, jolloin iho ei voi hengittää.

Useimmat sieni-infektiot esiintyvät ihon pintakerroksessa (orvaskedessä). Suomessa ihosienten aiheuttamia infektioita esiintyy ihon pohjakerroksessa, sisäelimissä tai veressä vain erittäin harvoin.