Hormonitoiminta

Murrosiässä sukuhormonien määrä veressä lisääntyy sekä pojilla että tytöillä. Näin käy esimerkiksi miessukuhormonille eli testosteronille.

Testosteroni saa talirauhaset tuottamaan enemmän talia. Monilla nuorilla on siksi rasvainen ja epäpuhdas iho. Hormonituotannon lisääntyessä talirauhasten suuaukko ahtautuu, joten talin poistuminen vaikeutuu. Talin keräytyminen saa talirauhaset tulehtumaan. Tulehdus näkyy punaisina näppylöinä tai kellertävinä rakkuloina. Lisätietoja on Mitä ihossa tapahtuu- ja Oireet-kohdissa.

Aknen kehittyminen

  • Talin tuotanto lisääntyy
  • Talirauhasten suuaukko ahtautuu
  • Talikertymään tulee aknebakteerin aiheuttama tulehdus
  • Muodostuu ihomatoja (komedoneita)
  • Talin hajoaminen aiheuttaa tulehdusreaktion

Seuraavat tekijät voivat vaikuttaa aknen kehittymiseen:

Perinnöllisyys

Yksilöllinen herkkyys hormoneille on perinnöllistä. Jos vanhemmilla on ollut aknea, todennäköisyys sen kehittymiseen nousee.

Elintavat

Suklaan, kolajuomien, perunalastujen ja muun rasvaisen ruoan epäillään aiheuttavan tai pahentavan aknea, mutta tutkijat eivät ole pystyneet todistamaan tätä.

Voiteet ja kosmetiikka

Rasvaiset voiteet ja tietynlainen kosmetiikka voivat vaikuttaa aknen kehittymiseen, sillä ne tukkivat talirauhasten suuaukot.

Lääkkeet

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa tai pahentaa aknea, esimerkiksi lisämunuaisen kuorikerroshormonit ja anaboliset steroidit.

Stressi, kostea ympäristö, raskauden ja kuukautiset voivat pahentaa aknea.