Jos paikallinen hoito voiteella tai salvalla ei auta, vaikeaa tai tulehtunutta käsiekseemaa voidaan hoitaa erilaisilla tableteilla.

Tablettihoitoa kutsutaan systeemiseksi hoidoksi.

Hormonitabletit, lisämunaisten kuorikerroshormoni ja prednisoloni

Jos ihottuma on vaikea ja levinnyt laajalle alueelle, sitä on ehkä hoidettava lisämunuaisten kuorikerroksen erittämää hormonia sisältävillä tableteilla.

Jos hormonitablettien annostus on vähäinen ja niitä käytetään vain muutaman viikon ajan, haittavaikutusten vaara jää vähäiseksi.

Tulehduksen hoitaminen antibioottien avulla

Jos ihottumassa on vaikea, esimerkiksi keltaisten stafylokokkien aiheuttama tulehdus, hoitona voidaan käyttää antibioottitabletteja. Antibiootit ovat penisilliinin erilaisia muotoja.

Ennen antibiottiihoidon aloittamista lääkäri ottaa ihosta näytteen ja lähettää sen laboratorioon tutkittavaksi. Näin saadaan selville, mitä antibioottia on käytettävä bakteerien tappamiseksi.

Atsatiopriini ja siklosporiini

Vaikeaa ihottumaa voidaan hoitaa tableteilla, joiden vaikuttavana aineena on atsatiopriini tai siklosporiini. Ne estävät immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa ja hillitsevät ihottumaa. Niiden täysi teho saavutetaan vasta hoidon kestettyä muutaman viikon.

Näillä valmisteilla on tiettyjä haittavaikutuksia, joten lääkärin on seurattava tilannetta säännöllisesti.

A-vitamiini (isotretinoiini)

Atsatiopriinin ja siklotsporiinin vaihtoehtona käytetään joskus keinotekoista A-vitamiinia (isotretinoiinia) sisältäviä tabletteja. Tällainen hoito soveltuu erittäin hyvin hyperkeratoottisen käsiekseeman hoitoon.