Käsiekseemaa voidaan hoitaa valohoidolla. Yleensä hoidetaan pelkkiä käsiä, mutta valohoitoa voidaan antaa myös koko keholle.

On olemassa erilaisia valohoitomuotoja.

UVA-valo

UVA-valo on pitkäaaltoista ultraviolettisäteilyä. Sitä esiintyy tavallisessa auringonvalossa ja solariumeissa.

Haittavaikutukset

Liiallinen auringonotto ja solariumin käyttäminen vanhentavat ihoa nopeasti ja lisäävät ihosyövän vaaraa.

UVB-valo

UVB-valo on lyhyen aallonpituuden ultraviolettisäteitä. Niitä on tavallisessa auringonvalossa.

UVB-valohoitoa annetaan erityisissä kaapeissa, jotka muistuttavat solariumia. Hoidon kestoa pidennetään muutamasta sekunnista muutamaan minuutin. Sitä annetaan 2-3 kertaa viikossa pitkän ajan kuluessa. UVB-valon määrää lisätään vähitellen, jota iho tottuu säteisiin. Hyviä tuloksia saavutetaan 20-30 hoitokerran jälkeen.

Hoitoa voidaan käyttää yksin tai yhdessä hormonivoiteiden kanssa. Ihotautilääkärit ja sairaaloiden ihotautiosastot antavat tällaista hoitoa.

Haittavaikutukset

UVB-hoito voi saada ihon palamaan. Pitkäaikainen hoito vanhentaa ihoa nopeasti ja lisää ihosyövän vaaraa.

PUVA

PUVA-valohoitoa käytetään vain vaikean käsiekseeman hoitona.

P viittaa psoraleeniin. Tämä aine tekee ihon herkemmäksi valolle. Tällöin UVA-säteet vaikuttavat tehokkaammin. PUVA-hoidossa käytetään psoraleenia ja UVA-valohoitoa. Tämä yhdistelmä toimii tehokkaammin kuin UVA- ja UVB-valohoidot.

On olemassa erilaisia PUVA-hoitomuotoja. Potilas voi kylpeä psoraleenia sisältävässä vedessä ennen valohoidon ottamista. Psoraleeni voidaan antaa potilaalle myös tablettina noin kaksi tuntia ennen valohoitoa. Potilaan iholle voidaan myös levittää psoraleenia sisältävää voidetta.

PUVA-valohoitoa otetaan kolme kertaa viikossa. Hoitoa jatketaan, kunnes saavutetaan tavoiite eli täysin sileä iho. Hoitokertoja tarvitaan yleensä noin 30.

Tämä hoito ei sovi pienille lapsille, raskaana oleville eikä imettäville.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa pahoinvointia ja päänsärkyä. Pitkään jatkuva hoito voi joissakin harvoissa tapauksissa aiheuttaa maksa-arvojen kohoamista.

On tärkeää käyttää aurinkolaseja niinä päivinä, jolloin hoitoa on annettu, sillä psoraleeni imeytyy verenkiertoon. Kun sitä pääsee silmänpohjiin, niistä tulee erittäin valoherkät. Jos silmiä ei suojata, on olemassa harmaakaihin vaara. Auringonottoa kannattaa muutenkin välttää hoidon jälkeisenä päivänä ja mieluiten koko hoitojakson ollessa maneillään.

Iho voi muuttua punaiseksi, jos se altistuu liialle UVA-valolle. Pitkään jatkuva PUVA-hoito voi aiheuttaa ihosyöpää ja vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

Bucky-säteet

Bucky-säteet ovat yksi valohoitomuoto. Siinä käyttävät siniset röntgensäteet tunkeutuvat muutaman millimetrin ihon sisään. Ihotautilääkäri antaa tätä hoitoa. Sitä käytetään vain, jos muunlainen hoito ei tuota tuloksia.

Bucky-säteitä saa antaa vain rajoitetusti. Yleensä annetaan kolme hoitokertaa 1–2 viikon välein.

Haittavaikutukset

Bucky-säteet voivat muuttaa ihon pigmenttiä. Lisäksi iho voi ohentua, ja ihosyövän riski kasvaa.