Saatavilla on useita erilaisia voiteita ja salvoja käsiekseeman hoitamiseen ja lievittämiseen.

Hoitamista voiteiden ja salvojen avulla kutsutaan paikallishoidoksi.

Hormonivoiteet ja -salvat

Käsiekseemaa hoidetaan useimmiten lisämunuaisten kuorikerroshormonia sisältävällä voiteella tai salvalla. Se lievittää ja hillitsee käsien ihottumaa.

Hormonivoiteita ja -salvoja on saatavana eri vahvuisina ja rasvapitoisuudeltaan erilaisina vaihtoehtoina. Käytettävä valmiste määräytyy ihottumasi vaikeusasteen mukaan.

Hoito kestää joitakin viikkoja. Se on lopetettava asteittain ihottuman uusiutumisen välttämiseksi. On tärkeää, että noudatat lääkärin antamia ohjeita hormonivoiteen käyttämisestä. Tällöin voide tehoaa parhaiten ja aiheuttaa mahdollisimman vähän haittavaikutuksia. Lisätietoja on Hormonivoiteet-kohdassa.

Hormonivoidehoidon päätyttyä

Hormonihoidon päätyttyä kädet ovat edelleen hyvin arat, joten älä altista niitä ärsyttäville tai allergisia reaktioita aiheuttaville aineille. Jos olet tekemisissä esimerkiksi veden, puhdistusaineiden tai kemikaalien kanssa, käytä esimerkiksi kumikäsineitä ja laita niiden sisälle puuvillakäsineet.

Tervasalva

Jos hormonivoidehoito ei auta, käsiekseemaa voidaan hoitaa tervaa sisältävän voiteen tai salvan avulla. Tervavoiteita ja -salvoja voidaan käyttää 1-2 kertaa päivässä. Ne lievittävät ihottumaa.

Tervahoitoa on käytetty pitkään osana perinteistä lääkintää. Nykyään sitäkäytetään vain harvoin, sillä haittavaikutusten vaarat ovat suuret.

Haittavaikutukset

Tervavoiteissa ja -salvoissa on voimakas haju. Ne voivat värjätä ihon. Hoito voi myös lisätä ihon valoherkkyyttä, jolloin iho herkistyy auringon säteille. Tervavalmisteet voivat myös ärsyttää ihoa ja allergian.

Immuunipuolustusta hillitsevät voitee ja salvat

Käsiekseeman hoidossa käytetään uusina valmisteina (2002) pimekrolimuusia sisältävää voidetta ja takrolimuusia sisältävää salvaa.
Pimekrolimuusi ja takrolimuusi kuuluvat immunomodulaattorien ryhmään, eli ne estävät ihottumaa aiheuttavan immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa.

Immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa hillitseviä valmisteita voi ostaa vain lääkemääräyksellä.

Immuunitoimintaa hillitsevä hoito

Pimekrolimuusia tai takrolimuusia sisältävissä valmisteissa ei ole hormoneita. Jos et voi käyttää hormonivalmisteita tai jos ne eivät auta ihottumaasi, lääkäri voi määrätä näitä valmisteita.

Kokemusten mukaan hormonivoiteiden vaihtaminen immuunijärjestelmän toimintaa estäviin valmisteisiin voi olla tehokas ihottuman hoitomenetelmä. Lisätietoja on osoitteessa: laaketietokeskus.fi

Yhdistelmävalmisteet

Yhdistelmävalmisteet ovat bakteereja tappavia aineita (antibiootteja) ja/tai sienilääkkeitä sisältäviä hormonivoiteita. Yhdistelmävalmistehoito voi olla tehokasta, jos ihottumaan liittyy tulehdus. Niitä saa vain lääkemääräyksellä.

Haittavaikutukset

Yhdistelmävalmisteilla on samat haittavaikutukset kuin tavallisilla hormonivoiteilla (lisätietoja on Hormonivoiteet-kohdassa). Lisäksi bakteereita tai sieniä torjuvat aineet voivat aiheuttaa allergian. Bakteerit ja sienet voivat myös muuttua vastustuskykyisiksi näille aineille.